Bokprat

Med risk att vara en riktig härmapa så tänkte jag skriva lite om böcker som jag läser/läst (som min käre man ju gör, han skriver också på Fejjan men det tänker inte jag, jag håller mig här).

Min nyss avslutade bok är Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter.
Jag gillar den här boken, och det är lite kul att den utspelar sig i Sandviken, även om inte jag känner den trakten så bra så känner man iallafall igen ortsnamn och platser och jag tror att de som har anknytning dit känner väl igen sig.
Boken utspelar sig mellan 1938 och 1958 med lite hopp mellan åren, det är en intressant tid där krigsåren beskrivs på en liten ort. Vi fr följa en syskonskaras levnadsöden, kanske inte alltid så lyckliga.
Det känns dock ibland lite oavslutat och jag känner att det här hade jag velat ha mer klargjort, vad var det egentligen som hade hänt, hur tänkte hon, varför gjorde hon så, vad byggde han sitt beslut på?
Det är en ganska allvarsam och lite sorgsen bok och handlar förstås mycket om Verket och arbetarna och deras arbetssituation men innehåller också en del lite småkul grejer som tex doktorsvillan som byggdes när man precis gått över från gamla alnmåttet till meter, missförstånd uppstod och hela villan blev ungefär dubbelt så stor som det var tänkt! För mig som är matintresserad är det lite kul med de piffiga maträtterna som serveras av fruarna.

Som helhet tycker jag att den är bra och mycket klart helt läsvärd.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply