En liten historia om en man som tänkte samla på sanningar

Mannen som samlade på sanningar

 Mannen som skulle komma att samla på sanningar ville gärna samla på något, men ville inte ge sig i kast med vare sig frimärken, gamla anfäder, glasspinnar eller tekoppar, nej han skulle samla på sanningar och det skulle vara riktiga, äkta, ursprungliga sanningar.
Han gav sig ut för att börja sin samling och blev Mannen som samlade på sanningar.

 Han mötte snart en man som sade sig ha sanningen och förklarade att hans religion, kristendomen var den enda rätta sanningen, men samtidigt kom där en kvinna som sa att hennes religion, buddismen var det som var sanningen, en tredje person hävdade att hans lära, judendomen var det rätta sanna och snart vimlade det av folk som alla sa sig ha den, sanningen, där var en hindu, en muslim, en same, en katolik, en aborigin, en indian, afrikanska folk, någon som ropade om asagudar, en inuit och fler verkade vara på väg…..”Nej nej nej”, ropade Mannen som samlade på sanningar, och försökte göra sig hörd. ”Det här är inte sanningar, det är tro och det är nog sanning för var och en av er som tror, och det är förstås rätt och riktigt för er, men någon sanning är det inte.”

 Mannen som samlade på sanningar gick vidare.

 Men Journalisten som skriver i våra tidningar, berättar det vi hör på tv och i radio och det vi läser på internet måste väl ändå ha sanningar.
”Ja, jo”, sa Journalisten som smög upp bredvid Mannen som samlade på sanningar, ”men det är ju egentligen vi som bestämmer vad som ska vara sant eller inte, vad man kan komma att läsa i tidningen så det är ju liksom våra sanningar vi berättar och vissa är ju närmare sanningen än andra så att säga”, sa Journalisten som ändå ville vara sanningsenlig. Mannen som samlade på sanningar suckade och förstod att inte heller här fanns något för hans samling.

 Han mötte snart den hurtiga Optimistcoachen med brett leende som sade sig ha sanningen ”Det är bara att ha ett positivt tänkande och….” ”Stopp”, ropade Mannen som samlade på sanningar, och höjde handen, ”det där inte någon sanning, det är tankar och det är bara dina tankar, det är möjligt att de blir din sanning men min är det inte.”
Detsamma sa han också till Hälsogurun, Träningsexperten och Dietfantasten som alla ville han skulle samla på just deras sanningar, han skakade på huvudet och vandrade vidare.

Mannen som samlade på sanningar mötte snart Filosofen som hummade och strök sig om hakan…. ”Nu måste vi betänka oss….hmmm…om vi funderar på om sanningen är detsamma som meningen med livet? och, eller kanske, kan vi tänka oss en mindre och en större sanning? Är sanningen det vi tror eller det vi kanske…..” ”Nej, det där blir alldeles för långt från sanningen”, sa mannen som samlade på sanningar och lämnade Filosofen funderade över tankar kring sanningen.

Mannen som samlade på sanningar fortsatte sitt sökande.

Statistiken ropade på honom och sa att han kunde visa vilken sanning han än ville ha, med statistik och några diagram kunde man bevisa sanningen. ”Nej men” sa Mannen som samlade på sanningar förskräckt, ”det blir väl inte alls någon sanning?” ”Sanning och sanning” sa Statistiken, ”man kan ju visa det hela i ett diagram, varför inte ett grafiskt snyggt stapeldiagram?”
”Nej tack” sa Mannen som samlade på sanningar och skyndade iväg.

Vetenskapsmannen stod i ett hörn och snart var han igång med att presentera sanningen, ”Nja” sa mannen som samlade på sanningar, han tvekade lite det kändes ju ändå nära en sanning, men han fortsatte efter en stunds betänketid ”Men vetenskapen är ju bara sanning just nu innan vi vet något mer, och då är det ju inte längre en sanning även om det nyss var det”. Vetenskapsmannen rynkade pannan, trummade otåligt med hälen, muttrade något, vände sig om och försvann med raska steg.

Mannen som samlade på sanningar började bli trött, det var en jobbig samling han hade gett sig in på och han började fråga sig om han överhuvudtaget skulle få någon enda sanning till sin samling.

”Nej” sa Mannen som snart inte längre samlade på sanningar till sist, ”nu räcker det, nu samlar jag bara ihop mina egna tankar och gör dem till mina, men bara mina sanningar så får resten vara, jag vet inte om det ens finns några riktiga sanningar.”
”Men jag undrar om man kanske skulle samla på gaspoletter” sa Mannen som slutade samla på sanningar.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.